10 annosta (226gr/annos), valmistusaika noin 2 tuntia

Ainekset:

3 dl risella tumma riisi -kvinoa moniviljaseos

3 dl vegesun vaalea soijarouhe

noin 1,5 kg keräkaalia

1 iso sipuli

230 gr sweet chili sauce (less sugar)

1 fond du chef vegetable

20gr borges classic oliiviöljy

30 gr myllyn paras korppujauho

Tee näin:

  1. Laita riisit kiehumaan 9 desilitraan vettä
  2. Valmista soijarouhe ohjeen mukaan, mausta haluamallasi tavalla
  3. Pilko kaalit ja sipuli ja kuullota pannulla varttitunti .
  4. Lisää chilikastike. Jos haluat tulisemman version, lisää vielä chilitahnaa / muuta chiliä.
  5. Yhdistä kypsät riisit, soijarouhe ja kaalisipuli-seos ja laita ne uunivuokaan.
  6. Tee kasvisliemi 5 dl:ään vettä johon liuotat yhden kasvisfondin.
  7. Kaada liemi kaalilaatikon päälle ja lisää pinnalle korppujauhoja.
  8. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 1 – 1,5 tuntia, uunin tehosta riippuen.

Ravintoarvot /1 annos:

kCal 225 (11%)

Rasvaa: 3,27 gr (5%)

Hiilihydraattia: 38,05 gr (15%) , josta sokereita 13,69 gr (15%)

Proteiinia: 11,6 gr (23%)

Kuitua: 6,7 gr

Kalium: 383,4 mg (19%)

(Aikuisen keskivertokäyttäjän saannin vertailuarvo 2000 kCal)

Mitä tämä tekee mielelle ja keholle?

Keräkaali

  • Kaalit kuuluvat aivoruokien top 10:in; pitävät verisuonet kunnossa ja ehkäisevät esim. syöpiä, dementiaa ja sydänsairauksia)
  • Sisältää A-vitamiinin esiastetta folaattia ja beetakaroteenia. Folaatti vaikuttaa mm.dopamiinin syntyprosessissa, lue blogikirjoitus tästä
  • Kaalissa on paljon myös C-, ja K-vitaminiia
  • Sisältää myös kaliumia, kalsiumia, rautaa ja seleeniä

(Kaali on aivoille superruokaa, 2015.)

Tumma riisi

  • Sisältää kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä ja sen glykeeminen indeksi on pienempi kuin vaalealla riisillä (GI vaikuttaa verensokerin ”heilahteluihin”)
  • Hyvä aminohappokoostumus ja sisältää mm.arginiinia (esim.masennuspotilailla on joissain tutkimuksissa todettu olevan alhaiset arginiinitasot)

(Riisin terveellisyys, 2018.)

Kvinoa

  • Kvinoassa on runsaasti proteiinia, rautaa, magnesiumia ja kalsiumia
  • Sisältää vitamiineja: C-, E-, B1-, B2-, ja B3
  • Sisältää paljon aminohappoja sekä omega 6:sta
  • Sisältää myös B12:ta jolla on myös iso merkitys mielialaan, lue blogikirjoitus täältä

(Miksi kvinoan syönti kannattaa, 2019.)

Soija

  • Korkea kuitu- ja proteiinipitoisuus
  • Hyvä rasvahappokostumus
  • Alentaa huonoa (LDL) kolesterolia, nostaa hyvää (HDL).
  • Sisältää kuituja, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rautaa, sinkkiä, jodia ja seleeniä sekä runsaasti A-, B-, E- ja K-ryhmän vitamiineja (Tietoa soijasta, 2021.)