
2 annosta, valmistusaika noin 30 minuuttia
Ainekset:
1 pkt (250gr) maustamatonta tofua
Marinadi:
0,3 dl rypsiöljyä
0,2 dl oliiviöljyä
2-3 tl tulista chilitahnaa (esim.samba oelek)
1 tl kurkumaa
muutama puristus sitruunamehua tuoreesta sitruunasta
0.5 tl jodioitua merisuolaa
Lisäksi:
1 dl Kara kookoskermaa
Tee näin:
- Ota tofu paketista ja purista liika vesi pois. Painele kuivaksi talouspaperin avulla. Leikkaa kuutioiksi.
- Valmista marinadi sekoittamalla marinadin ainekset yhteen.
- Pyörittele tofut marinadissa varovasti.
- Kippaa tofut lämpimälle paistinpannulle, jätä ylimääräinen marinadi kulhon pohjalle.
- Paista kypsiksi ja niin että tofuun tulee ”pintaa”.
- Lisää desi kookoskermaa ja pyöräytä sekaisin. Älä kiehauta enää ettei kerma kärtsää.
- Tarjoile kvinoan tai täysjyväpastan kanssa – vihanneksia ja/tai salaattia tietenkään unohtamatta!
Ravintoarvot / 1 annos
(älä säikähdä rasvan suuruutta:
arvot laskettu koko marinadi huomioiden):
kCal 491 (23%)
Rasvaa 43,93 g (63%) josta tyydyttyneitä 15,598 g
Hiilihydraattia 5,87 g (2%)
Proteiinia 16,92 g (34%)
Mitä tämä tekee mielelle ja keholle?
Tofu (eli soija):
Runsas proteiinipitoisuus, rasvahappokoostumuksessa välttämättömät rasvahapot sekä linoli-, että alfalinoleenihappoa, myös kivennäisaineita mm.kalsium ja rauta.
Alentaa huonoa kolesterolia. Sisältää pehmeää rasvaa eli on hyväksi sydämelle ja verisuonille.
Sisältää isoflavoneja joilla on todettu joissakin tutkimuksissa olevan mm.masennusta ehkäisevä vaikutus. (Lähde: vegaaniravitsemus.fi/soija )
Soija sisältää myös tryptofaaniaminohappoa joka pitkäkestoisten hiilihydraattien kanssa valmistaa meille serotoniinia – joka on tärkeä välittäjäaine kun puhutaan esim.masennuksesta.
Rypsi- ja oliiviöljyt:
Molemmissa öljyissä on elimistölle välttämättömiä alfalinoleeni- ja linolihappoja. Rypsiöljyssä on oliiviöljyä korkeampi alfalinoleenihappoa (10.9 gr /100gr, kun oliivissa 0,5 gr/100 gr). –> pienen osan tästä elimistö muokkaa EPA:ksi ja DHA:ksi (joita saa myös rasvaisesta kalasta). Näiden on todettu tukevan masennuksesta toipumista.
Öljyissä on myös E- ja K-vitamiineja sekä kasvisteroleja.
Rypsiöljystä saa hyvin omega-3:sta jonka saannissa usein on parantamisen varaa.
Etenkin oliiviöljyssä on terveydelle hyödyllisiä polyfenoleja jotka suojaavat veren lipidejä hapettumiselta.
Lähde: sydan.fi/fakta/rypsi-vai-oliivioljy-kumpi-valita/)
Kookoskerma:
Kookos sisältää runsaasti B-ryhmän vitamiineja sekä E-, C-, ja K-vitamiineja. Lisäksi siinä on paljon mineraaleja kuten sinkkiä, fosforia ja rautaa. Kookosmaidossa on myös paljon proteiinia, kuituja ja terveellisiä rasvoja. Käytetään paljon myös ihonhoidossa. (Lähde: https://askelterveyteen.com/kookosmaito-kaunistaa-kasvojasi/ )
Muista kuitenkin nauttia kookostuotteita kohtuudella sen suuren kaloripitoisuuden ja kovan rasvan vuoksi. Kovien ja pehmeiden rasvojen suhde tulee olla tasapainossa. Kokonaisuus ratkaisee!