Ohje terveellisempään herkkuun: ei lisättyä sokeria, turhia rasvoja tai höttöhiilareita mutta silti hyvää!

Terveellisempi lettu

4 annosta, valmistusaika noin 45-60 min

Ohjeesta saat vegaanisen ja / tai gluteenittoman seuraamalla reseptin lisäohjeita!

Ainekset:

3 banaania

2 kananmunaa (vegaaninen versio: korvaa munat egg-replacer jauheella)

0,5 dl barista kaurajuomaa (tai kookoskermaa jos tahtoo banaani-kookosletut)

0,5 dl kaurahiutaleita

0,5 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (gluteenittoman version saamiseksi tätä 1 dl ja kaurahiutaleet pois)

1 tl leivinjauhetta

0,3 dl vaniljan makuista stevialla makeutettua proteiinijauhetta (vegaaniseen versioon voi jättää pois tai korvata esim.vaniljatangon murusilla)

Tee näin:

  1. Surauta sauvasekoittimella muussiksi kaurahiutaleet ja banaanit .
  2. Sekoita joukkoon muut aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi.
  3. Paista miedolla lämmöllä paistinpannulla pieniä lettuja, joko oliivi-, tai rypsiöljyssä.
  4. Tarjoile mustikoiden kanssa!

Ravintoarvot /yhden syöjän annos (noin 2 lettua):

kCal: 183 (9%)

Rasvaa: 3,71 gr (5%) josta tyydyttyneitä 1,171 gr (6%)

Hiilihydraatit: 30,09 gr, josta sokereita 11,79 gr (13%) _huom.hedelmän sokeri_

Proteiinia 9,03 gr (18%)

Kolesterolia: 93 mg

Kalium: 346,5 mg (17%)

Aikuisen keskivertokäyttäjän saannin vertailuarvo (8400 kJ/ 2000 kCal)

Mitä tämä tekee mielelle ja keholle?

Kaurahiutaleet

  • Sisältää runsaasti beetaglukaani-kuitua (tasaa verensokerin heilahteluja)
  • Mangaania (reilussa puolessa desilitrassa jo päivittäinen tarve)
  • Sisältää myös paljon antioksidantteja, kuten E-vitamiinia, seleeniä, fenoleita, B1-vitamiinia, biotiinia, kaliumia ja magnesiumia.
  • Kauran kuidut ovat hyväksi sydämelle ja suoliston bakteerikannalle.
  • Sisältää myös folaattia jonka hyödyistä kirjoitin blogissani, rautaa ja B6-vitamiinia.

(Näin kehollesi tapahtuu kun syöt kaurapuuroa päivittäin, 2017.)

Banaani

  • Sisältää kuitua ja kaliumia joka auttaa palautumaan esim.urheilusuorituksen jälkeen.
  • Sisältää runsaasti rautaa.
  • Banaani sisältää myös tryptofaania jota tarvitaan serotoniinin muodostukseen (kts. mantelit yllä).
  • Sisältää runsaasti B-ryhmän vitamiineja.

(10 hyvää syytä syödä banaania, 2018.)

Mustikat

  • Korkea antioksidanttipitoisuus (ehkäisee soluvahinkoja).
  • Sisältää foolihappoa joka välttää pahalaatuisten solujen mutaatioita, eli voi ehkäistä syöpien syntymistä.
  • Mustikat sisältävät tärkeitä mineraaleja (kalium, rauta, magnesium, sinkki, mangaani) ja K-vitamiinia, jotka parantavat kalsiumin ja D-vitamiinin imeytymistä.
  • Mustikat saattavat vähentää jopa dementia-riskiä suojaamalla keskushermostoa ja aivoja.
  • Lisäksi mustikat suojaavat sydäntä ja taistelevat erilaisia kehon tulehdustiloja vastaan.

(Mustikoiden 8 mahtavaa terveyshyötyä, 2019.)